U Vrgorcu službeno predstavljen projekt „Niste sami“

U ponedjeljak, 19. veljače 2018. s početkom u 10:00 sati, u Višenamjenskoj dvorani Grada Vrgorca službeno je predstavljen projekt „Niste sami“. Riječ je o projektu zapošljavanja žena u svrhu potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju, ukupne vrijednosti od gotovo 5 milijuna kuna koji je za Grad Vrgorac napisala i aplicirala mlada ekipa Poduzetničkog centra u sastavu Milka Beus i Teo Dodig. Predstavljanje je uvodnom riječi i pozdravom otvorio gradonačelnik Ante Pranić, dok je djelatnik Poduzetničkog centra Vrgorac Teo Dodig kratkom prezentacijom okupljenima pojasnio detalje projekta. Predstavljanju su prisustvovale i odabrane zaposlenice koje će u sklopu projekta raditi 2 godine te naravno, predstavnici brojnih tiskovnih i digitalnih medija.

UKRATKO O PROJEKTU:

Svrha Programa je pomoć starijim i nemoćnim osobama koji su u sustavu socijalne skrbi prepoznati kao osjetljivi korisnici, a kojima je potrebno omogućiti pravo na trajnu društvenu uključenost uz sprječavanje prerane institucionalizacije. Prema podacima Centra za socijalnu skrb takvih je 180 korisnika koji će, uz podršku i pomoć u kući, imati pravo i na iznos do 200 kuna mjesečno higijenskih potrepština.

Projektom se omogućuju bespovratna sredstava kojima će 30 žena biti pružena mogućnost zapošljavanja na 24 mjeseca kroz skrb o starijim i nemoćnim osobama, kao i mogućnost prekvalifikacije za zvanja Njegovateljica i Hotelska sobarica u trajanju 4 mjeseca. Kroz prekvalifikaciju, zaposlenice će odraditi teorijski i praktični dio nastave za zanimanja, koja će biti upisana u radnu knjižicu.

Cilj ovog projekta je osposobiti za rad 30 žena na 24 mjeseca u svrhu porasta zapošljavanja, daljnje motivacije po završetku projekta, jačanja socijalne kohezije, osnaživanja radnog potencijala prolaskom edukacija i prekvalifikacije, borbe protiv siromaštva povećavanjem kućnog budžeta i socijalne isključenosti te općenito, poboljšanja kvalitete života krajnjih korisnika.

Nakon završetka projekta imati ćemo određeni broj kućanstava/osoba kojima se na jedno određeno vrijeme pružila podrška i pomoći u vidu održavanja stambenog prostora, čišćenja, spremanja obroka u kući, dostave namirnica te ostalih poslova koji su predviđeni Programom. Na taj način otvara se mogućnost korisnicima vratiti vjeru u društvo i čovjeka te nada kako će isti ponovno razviti osjećaj pripadnosti zajednici u kojoj žive, posebice oni koji nemaju svoju obitelj, a ostali su sami i nemoćni.

NISTE SAMI – Program zapošljavanja žena u svrhu potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju

Vrijednost projekta : 4.976.325,00 kuna

EU sufinanciranje projekta: 4.976.325,00 kuna

Razdoblje provedbe projekta: 20. prosinca 2017. – 20. lipnja 2020.

Partneri: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Split

Centar za socijalnu skrb Makarska, podružnica Vrgorac